Min første store jobb – Bik Bok
15546
post-template-default,single,single-post,postid-15546,single-format-standard,bridge-core-3.0.5,qode-page-transition-enabled,ajax_fade,page_not_loaded,,qode-title-hidden,paspartu_enabled,paspartu_on_bottom_fixed,qode-theme-ver-29.2,qode-theme-bridge,disabled_footer_top,qode_header_in_grid,wpb-js-composer js-comp-ver-7.5,vc_responsive,elementor-default,elementor-kit-16494

Min første store jobb – Bik Bok

– mitt første oppdrag

I 1985 kom en henvendelse til MIKAs, om hun hadde noen passende modeller til den første reklamekatalogen til de nye norske merkene Bik Bok og Poco Loco. Vi skulle til Kanariøyene i to uker, og det var et utrolig spennende tilbud å få. I dag er det helt annerledes, max tre dager ville blitt satt av til å lage en katalog. Vi fikk to uker. Vi var 3-4 modeller og alle ble hyret fra Stockholm. Vi skulle reise charter fra Gardermoen, så først reiste vi alle til Oslo og overnattet hjemme hos Ola Mæle. Både modellene, fotograf og assistent. Og Ola hadde med Bik Bok-klærne vi skulle ha på oss i kofferten sin.

 To uker ga tid til lange jobbøkter, men også sovemorgener, feriekos og fester. Både fotografen og modellene dro på disco, og jeg husker at jeg ble så irritert. For meg føltes det som om vi kastet bort for mye tid på ting som ikke hadde med jobben å gjøre, og jeg husker godt at assistenten kom på jobb litt sliten og at det luktet alkohol av fotografen.

bik_bok_vendela_1985

Jeg var 18 år, og var så bestemt på å gjøre en skikkelig god jobb.

Ekstra spesielt for meg var det at jeg fikk reise og jobbe sammen med kjæresten min. Martin Lampbrecht drev med fem-kamp og skulle representere Sverige i OL i 1986 i Los Angeles.  Jeg møtte han da han ble plukket ut til å vise det offisielle mannlige OL-antrekket for menn, mens jeg skulle vise kvinneantrekket. Det var kjærlighet ved første blikk, og vi var sammen i 3-4 år. Han var modell for Poco Loco-katalogen, og på det ene siden i Bik Bok katalogen er vi to på samme bilde. Året etter reiste jeg til LA for å heie på han.

bik_bok_vendela

Bik Bok var et av de første motemerkene og jeg syntes klærne var skikkelig flotte. Vi fikk masse klær, og jeg hadde med hjem både til mor og mormor. Alle gikk jo i Bik Bok på den tiden. Vi hadde ingen med som gjorde hår og make up, så det gjorde vi selv.  Jeg lærte å gjøre «Grorud-palmen», og var glad for at jeg hadde langt og tykt hår. I Skandinavia eksisterte ikke «Hår og make up». Vi reiste rundt med små sminkekofferter, og ble etter hvert ganske gode på styling. Jeg har aldri vært så glad i å sminke meg eller style eget hår, så jeg husker hvor fantastisk jeg syntes det var når jeg begynte å gjøre jobber i Europa og USA, og oppdaget at det alltid var hyret inn «Hår og make up».

 Jeg gjorde flere jobber for Bik Bok og ble ordentlig glad både i Ola Mæle og Skule Eggum, og vi som var med ble som en liten familie. Selv da jeg jobbet i utlandet, reiste jeg alltid hjem for å være med på de nye kampanjene deres.

 Bik Bok-katalogene gjorde meg til superkjendis her hjemme, og var mitt første innblikk i modellverden. Jeg husker forventingene og spenningen ved at det føles som om alt ligger foran deg.

Det som er fantastisk med katalogen er at ingen ting er blitt gjort med bildene. Bildene ble knipset, fremkalt og katalogen ble trykket, og ingen ting er redigert eller fikset på.

Så veldig annerledes enn i dag, og så utrolig gøy å ha vært med på den tiden, og den reisen.